Over balletje, balletje en het reptielenbrein (deel 2)

Balletje balletjeAchttien was ik en woonde net in Amsterdam. Het was vlak voor Sinterklaas en ik had 100 gulden gespaard om kadootjes te kopen. Vlak voor mijn deur op de Heiligeweg zat een man balletje balletje te spelen. Als naïef meisje uit de provincie had ik dit nog nooit gezien en gefascineerd volgde ik het spel. Elke keer kon ik raden waar het balletje lag. Er werd veel geld gewonnen door de omstanders en soms ook verloren. ik rekende me volledig rijk toen ik mijn honderd gulden inzette en raakte bijna in paniek toen ik alles direct verloor. In tranen liep ik door.

Vijftig was ik, en een stuk minder naïef zou je denken, toen ik een webinar volgde die mij zou leren winst te maken met webinars. Plaatjes van hangmatten waar je als ondernemer in kon liggen kwamen langs. Inhoudelijk werd er niet zo veel gedeeld, alleen de boodschap dat als ik ‘ja’ zou zeggen, ik ook € 25.000 per webinar zou verdienen. Het kwijl liep nog net niet uit mijn mond. Ergens was er nog een stem in mijn achterhoofd die mij tot rust maande, maar ik zat al in de fuik. Voor de eerste tien deelnemers een extra grote bonus. Dan moet je je NU wel inschrijven. Wie voor het einde van het webinar zich inschrijft, krijgt er nog een uur skype van de master himself bij.

Met zweet in mijn handen, bang om te laat te zijn, schreef ik me in. Yep, voor € 2500,= was ik erbij. Nadat de adrenaline gezakt was kwam ik langzaam bij. Ik leek wel gek. Wat kreeg ik nu voor dat geld. Ik kreeg een set sheets over hoe je een webinar opbouwt. Die sheets had ik ook kunnen kopiëren van dit webinar. En als (ghost) schrijver van 9 boeken over verkoop kende ik de stappen om mensen te ‘vangen’ al lang. Ik ontving ook 2 x 1,5 uur durend webinar waar ik persoonlijke vragen mocht stellen. En omdat ik bij de eerste tien hoorde, kreeg ik daar nog een uur bij. Niet persoonlijk overigens, ook in een groep.

Cognitieve dissonantie

’s Nachts lag ik wakker. Okay, ik kon het betalen, maar ik had er ook van naar Hawaii kunnen gaan of een echte coach kunnen inhuren. Ik probeerde mezelf nog te overtuigen dat ik een verstandige investering had gedaan (cognitieve dissonantie). De volgende ochtend heb ik me beroepen op de Wet van de Colportatie en kreeg mijn geld terug.

Híj had in ieder geval wel € 25.000 voor zijn webinar ontvangen. Misschien wel meer.

Het reptielenbrein nam mij totaal over. En natuurlijk drukte IK zelf op de knop. Ik geef hem dan ook nergens de schuld van.

‘Betaal nu maar € 497,= voor een programma dat eigenlijk € 997,= waard is’
‘Wanneer je je NU inschrijft, krijg je … cadeau’
‘Als ik het kan/ben (rijk, healthy, vul maar in), dan kun jij het ook. Volg mij maar’
‘Dit is de laatste keer dat je mij live kan meemaken…’

Verkopen is zo niet moeilijk als je de juiste knoppen weet te vinden. Pijnlijk vind ik het dat juist ondernemers die al in de schaarste zitten op deze en andere teasers ingaan en zich zelfs in de schulden werken voor een paar lullige sheets en oppervlakkige online trainingen waarin oude webinars worden geknipt en geplakt. Waar halfbakken coaches die bij het ‘team’ horen van de succesvolle ondernemer jou coacht. Halfbakken omdat ze niet zijn opgeleid, maar wel succes uitstralen en je lachend in de fuik uitnodigen.

Wanneer de stappenplannen bij jou niet helpen, ga je je (ook nog!) schuldig voelen. Ik hoor het vaak: ‘ja, ik heb nog steeds geen klanten, maar ik heb het ook niet helemaal opgevolgd wat ik moest doen…’ ‘Ik heb er echt wel wat van geleerd, hoor…’

Ondernemen vanuit liefde en overvloed

Waarom ik zo pleit voor Ondernemen in Tovervloed en aardig kan drammen hierover? Omdat er dan keuzes uit liefde worden gemaakt, met als gevolg dat mensen ook dit in hun gewone leven gaan doen. Bewust kiezen met wie jij wil ondernemen. Als klant, als ondernemer, als mens. Dat maakt dat je leeft en onderneemt met lol, liefde en lef en hiermee anderen bekrachtigt.

Dat het reptiel in jou lekker in de zon moge gaan liggen en jouw hart en buik aan het stuur kunnen staan.

En dat is dan weer #levenintovervloed

Delen is vermenigvuldigen... Graag!
Facebooktwitterlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *