Patriarchaat en ‘de mannen’

Elke keer ben ik weer geraakt als ik het lees, of hoor, of zie. Dat mensen het patriarchaat gelijk stellen aan ‘de mannen’. Dat mannen schuldig zijn aan de onderdrukking van de vrouw.

Het patriarchaat heeft mannen net zo onderdrukt als vrouwen. Heeft de man tot slaaf gemaakt, met pak en stropdas, in uniform, gehoorzaam aan iets buiten hen in plaats van verbonden met hun prachtige innerlijke kracht.

Heeft mannen het slagveld opgestuurd, leren marcheren met knieën op het slot zodat zij niets voelen als ze mensen doodschieten…

Heeft mannen geleerd dat zij niet mogen huilen, niet hun hoofd mogen neerleggen in de schoot van hun moeder en later van hun vrouw.

Heeft mannen verteld dat de only way up is en dat het goed vertoeven is daar boven het glazen plafond.

Heeft mannen ook geleerd om bang te zijn voor de vrouw, om zich groter te maken, om niet gelijkwaardig te zijn.

Ja, het was nodig dat vrouwen zich gingen ’empoweren’, dat we mochten zakken in de baarmoeder en daar niet het zwaard vonden, maar de ruimte en de liefde om echt vrouw te zijn. Dit zakken is oneindig en vol liefde. Een reis naar het vrouwelijke in al haar facetten.

Dit is een prachtreis, geen oorlogstocht tegen de mannen. Het leven wordt niet mooier als ‘wij’ aan de touwtjes trekken. Dat de wereld goed en mooi en liefdevol wordt als de vrouw aan de macht komt.

Nu wankelt het patriarchaat en gaan wij als vrouwen wijzen. Dat deze mooie mannen schuldig zijn aan ‘onze’ onderdrukking, dat het tijd wordt dat zij de macht uit handen geven, dat ‘wij’ het wel gaan doen, want ‘wij’ weten hoe het moet.

Duh….

Het patriarchaat en het matriarchaat is in die zin hetzelfde dat er een paar mensen (mannen of vrouwen) de macht hebben en die macht volledig misbruiken om anderen te manipuleren te doen wat zij willen en zich verrijken ten koste van anderen.

Zo is Avalon ten onder gegaan aan misbruik en manipulatie van vrouwen.

Zo gaat de kerk ten onder aan misbruik en manipulatie van mannen.

Wat overblijft zijn wij. Man en vrouw. Zo anders, zo gelijkwaardig. In wezen onschuldig, puur en krachtig.

Laten we het samen doen.

Delen is vermenigvuldigen... Graag!
Facebooktwitterlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *