Over oktober, wijn, vrijgeven en (com) passie…

Oktober is wijnmaand… de vruchten zijn geplukt, het vat gevuld. De wijn gaat mee de volgende cyclus in, het pulp blijft achter en is compost voor de nieuwe wijnranken.

Het hart in het westenHerfst, het westen in het levenswiel, is verbonden met het hart. Ik ervaar steeds meer dat mijn hart zo groot is als de kosmos. Elke cyclus weer word ik uitgenodigd om mijn hart nog meer te openen, waarbij ik steeds meer verbonden ben met de liefde, een steeds groter ‘springkussen’ van vreugde dat zorgt voor een zachte landing en dat een bedding van vertrouwen geeft. Het voelt oneindig.

Soms adem je je hart liefdevol open, soms barst het open omdat het tijd is om open te barsten. Altijd raak je dan de grenzen van dat open hart, de pijn van dat gedeelte waar je je hart gesloten hebt. Gesloten door de conditioneringen van je opvoeding. Gesloten door je uitreiken wat niet beantwoord werd. Gesloten door uitsluiting, afwijzing en nog zowat van die dingen die bij het leven horen…

Passie is lijdenVroeger gaf ik trainingen ‘Leef je passie’. Dit ging over het volgen van je hart. Hoe vreemd misschien ook, maar ‘passie’ komt uit het Latijn en betekent lijden. Zo is de passie van Jezus Christus zijn weg naar het kruis, zijn lijdensweg om daar ‘verlossing’ te vinden.

Volg je hart, want dat klopt… Dat klopt niet altijd… Want wat volg je dan? Is het het open hart dat JA zegt tegen de liefde, of volg je je hart dat NEE zegt uit angst en conditioneringen.

Nu gids ik mensen om hun roeping te volgen. Dit komt vanuit een andere plek. Het is de roep van de ziel om samen te vallen met de ziel van kosmos en aarde, van de natuur, onze natuur.

Met compassie vrijgevenOktober is de laatste maand van de jaarcyclus, begin november duiken we weer de donkerte in van de moeder, van het niet-weten. Voordat we ons daaraan overgeven, mogen we loslaten en met compassie vieren wat we hebben ‘gewonnen’ en rouwen over dat we hebben ‘verloren’. Dit doen we volledig met ons menselijke hart.

Passie en compassie zijn kwaliteiten van het hart. Compassie komt van mede-lijden. Ik vertaal het liever als mededogen. We hoeven namelijk niet meer te lijden, of aan het kruis te hangen. De nieuwe tijd gaat over lichtheid en zijn met wat is. We mogen met liefde bij de pijn blijven van dat wat we achterlaten. Dat is ‘de’ verlossing mocht je dat nog ergens willen zoeken.

Het element water hoort voor mij bij de herfst. Om het verdriet te laten stromen, de regenbuien alles los te laten weken wat niet meer levend is, om zaken makkelijker te kunnen verteren. Stilstaand water stinkt, laat het stromen, ga mee met de cyclus van het leven. Zo trekt de boom haar energie en water terug uit de bladeren die zij los gaat laten. Het is niet eens loslaten, het is vrijgeven wanneer de tijd rijp is.

Ga eens onder een boom staan, verbind je met je eigen energie en voel wat rijp is om vrij te geven. Neem afscheid, sterf een stukkie en drink er een goed glas wijn op.

Ik wens je een mooie rouw in het gouden licht van oktober.

Zin om een heel jaar lang meegenomen te worden in de energieeen van de seizoenen en in te pluggen in de energie van Tovervloed in je leven en onderneming? Er zijn nog plekken vrij.

Jaarprogramma Ondernemen en Leven in Tovervloed

#tovervloed

Delen is vermenigvuldigen... Graag!
Facebooktwitterlinkedinmail

2 gedachten aan “Over oktober, wijn, vrijgeven en (com) passie…”

  1. Thank you Arianne for this text. I am in Montreal and read to keep up my Dutch. Your writing hit me in ‘mijn hart’. Allowing for grief and letting go is a struggle. Menopause makes that struggle full of fire! Your words helped me today, I read them out loud in Dutch and could feel my longing for the Netherlands and a life I left behind 8 years ago. I could feel the peace of letting go of all that I cling to in the present and that when the fruit is ready it lets go. Thank you.

    1. Wat fijn te lezen, Devon en ik hoor je rouw er in. Melancholie is een emotie zo vol liefde. Ik wens je een prachtige herfst met veel kleuren. De herfst laat ons zien dat loslaten mooi kan zijn. Liefs.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *