Over genieten, kerst en nuttig zijn…

Genieten jullie wel? riep mijn moeder naar de achterbank zo ongeveer elke honderd kilometer van de lange reis naar Frankrijk. Ik wierp een korte blik naar buiten, geïrriteerd dat ik uit mijn boek werd gehaald. Jaha… antwoordde ik.

Genieten… Kersttijd is dé tijd dat je behoort te genieten. Van samen eten, de boom opzetten, chocolademelk drinken en spelletjes doen. Het kernwoord is hier ‘samen’ in. Ben je de kersttijd alleen, dan is dat toch heel snel erg zielig en eenzaam.

NuttigGenieten is een bijzonder woord en heeft haar oorsprong in het oude werkwoord ‘nieten’. Dit heeft niets met ‘niet’ te maken, maar betekende ‘bezitten, gebruiken’. De wortels van dit werkwoord zijn oeroud. Hoe grappig is het dat ook de woorden ‘nut en nuttig’ hierop terug te voeren zijn.

Met voorvoegsel ‘ge-‘ erbij betekent het ‘helemaal kunnen gebruiken, volledig bezitten’. Het woord wordt ook gebruikt in: een maaltijd genoten hebben, een hoog inkomen genieten, een opleiding genoten hebben.

Het woord echtgenoot, genootschap, lotgenoot komt ook van genieten. Mensen waarmee je je verbindt en waar je je aan committeert. Dat gaat een stuk dieper dan alleen het oppervlakkige fijne gevoel van iets leuk vinden. Al houd ik met mijn hart en ziel van mijn echtgenoot, ik heb toch regelmatig de neiging hem het raam uit te genieten ; )

Verbinden Genieten is dus iets wat je volledig bezit, waar je je mee verbonden voelt en nuttig is. Nuttig in de zin dat het je voldoening en vervulling geeft. Wanneer ik terugkijk op de tijd dat ik depressief was, voelde ik me vooral niet meer verbonden met de mensen om me heen en zeker ook niet met mezelf. Ik ‘genoot’ nergens meer van.

De staat van genieten is een tevreden staat. Je hersens krijgen het signaal dat er geen gevaar is, je mag rusten. Tevreden betekent ‘vrede hebben met..’.

Je kunt Kerstmis alleen vieren en je volledig verbonden voelen met jezelf, met het eten dat je voor jezelf hebt gekookt, de muziek waarnaar je luistert, de film die je kijkt en tot in je tenen genieten. Je kunt de feestdagen alleen doorbrengen en hopeloos eenzaam zijn.

Je kunt Kerst vieren met Geliefden waarmee je je innig verbonden voelt en tot in je tenen genieten. Je kunt de feestdagen met familie doorbrengen en hopeloos eenzaam zijn.

De buitenwereld bepaalt niet of jij wel of niet geniet. De vraag is of jij vrede kunt hebben met de situatie waar je nu in bent en of je je ermee kunt verbinden. Heb je vrede over al je emoties en kun je je ermee verbinden? Eigenaar zijn van dat wat er zich nu aandient. Kun en durf jij echt alles te voelen, tot je te nemen? Kun je je verdriet genieten door je tranen te laten stromen en zo schoon te worden? Je boosheid toe-eigenen en je woede als levenskracht gebruiken? Kun je je je blijheid genieten, waardoor het leven licht wordt? Durf jij je angst te genieten, waardoor je oude trauma’s heelt, moediger wordt en dapperder leeft?

Bezieling
Wanneer jij geniet, breng je bezieling in de verbinding. Je relaties worden bezield, je leven wordt bezield en zo bezielen we met z’n allen de wereld.Dit vraagt om (soms moedige) keuzes.

Ik wens je een Kerst waarbij jij je vrije keuze maakt om intens te kunnen genieten.

Genieten jullie wel? fluistert mijn moeder uit de hemel.

Ja, mam… intens van alles dat is.

Delen is vermenigvuldigen... Graag!
Facebooktwitterlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *