Over pure mannelijke energie

Veel mensen geloven dat de mannelijke energie de energie is van veel doen, hard werken, ondernemen, 80 uur per week aan je business werken en vooral doorzetten en focussen. Mouwen opstropen en doen… Ik lees het regelmatig in updates waarbij de mannelijke energie wordt weggezet als iets dat beteugeld moet worden of waar je van af moet komen. Of juist waar je meer van moet hebben. Gaan, succes hebben, groeien!

Niet dus….

We hebben het dan over het doorgeschoten mannelijke, de verstrikking van het patriarchaat waarin ook mannen hun essentie niet (kunnen) leven. Het mannelijke is net zo goed ‘slachtoffer’ van het patriarchaat als het vrouwelijke.

De echte mannelijke kwaliteit is ‘Aanwezigheid’ (‘Presence”). Alert zijn en toch ontspannen. Een man die leeft vanuit hart en ballen is geen rondrennende alleskunner, maar een stille kracht die handelt wanneer het nodig is. Heilig Handelen noem ik dit, doen wat nodig is. Met het zwaard in de hand duidelijke keuzes maken. Soms is dat actie en soms is dat niets anders dan er ‘zijn’, soms is dat prioriteiten stellen,  elke keer weer anders, afgestemd op dat wat er is.

Je kunt deze energie vergelijken met een Indiaan die op jacht gaat. Hij werkt samen met andere mannen (geen competitie!!), is stil en aanwezig. Op het moment dat hij het hert schiet, is zijn aandacht bij de pijl en boog, bij zichzelf. Je kunt maar een keer schieten.

Het vrouwelijke in ons is de spelende en intuïtieve kwaliteit. Zij is de magneet die dat wat wij nodig hebben, aantrekt. Haar grootste kwaliteit is ‘Overgave’. Overgave aan het leven, de stroom die altijd anders is. Het mannelijke dient het vrouwelijke. Hij stemt zich af op haar verlangens, haar creaties en manifesteert dit in de buitenwereld. Dus ZONDER hard te werken.

Zo zorgde mijn mannelijke energie vandaag ervoor dat ik achter die computer vandaan kwam en een stuk ging wandelen en zwemmen in een duinmeer. Precies omdat ik dat nodig heb vandaag.

Delen is vermenigvuldigen... Graag!
Facebooktwitterlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *