Over schok, trauma’s en therapieën…

Op mijn oproep op Facebook voor een EMDR-therapeut bij mij in de omgeving kreeg ik veel reacties. Ik ontving suggesties voor andere therapieën, tips en namen van therapeuten. Ook kreeg ik ongevraagde meningen van mensen die vonden dat ik het helemaal verkeerd aanpakte. Dat ik te oplossingsgericht was, de brand weg wilde poetsen en dat alleen de tijd wonden heelt…

Zelf begeleid ik al jaren mensen met trauma’s, mensen met diepe wonden, met een onveilige jeugd, trauma’s met wortels in parallelle levens, voorouderlijnen en levens in andere dimensies. You teach what you have to learn… In mijn werk en leven heel ik mijn eigen diepe trauma’s. Van wond tot wonder.

Enkelvoudig en meervoudige trauma’s

Belangrijk is hierbij een verschil te maken tussen een enkelvoudig trauma en een meervoudig trauma. Een enkelvoudig trauma is er bij een eenmalige erge gebeurtenis. Een ongeluk, aanranding, beroving, een brand. Een meervoudig trauma heeft diepere lagen en duurt langer. Denk aan gepest worden, seksueel misbruik, emotionele en fysieke mishandeling. Een complex trauma combineert beide en zorgt ervoor dat je op verschillende levensgebieden niet goed kunt functioneren.

Elk trauma manifesteert zich op meerdere niveaus: fysiek, energetisch, emotioneel, mentaal en spiritueel.

Bij een gebeurtenis waar het niet veilig is, hebben we een prachtig mechanisme. De adrenaline zorgt ervoor dat we gaan vechten, vluchten of bevriezen. Je kunt dit goed zien bij prooidieren in het wild. Zebra’s die aangevallen worden door een leeuw, proberen eerst te vluchten, valt de leeuw echt aan, dan vecht de zebra terug en als ook dat niet helpt, bevriest de zebra en zorgt er zo voor dat het niets meer voelt. Een deel van het prooidier is naar veilige oorden vertrokken.

Een zebra die de leeuw ontvlucht en weer veilig is, gaat shaken en trillen om de shock kwijt te raken. Dit werkt bij ons ook zo. Huilen, shaken en bewegen zorgt ervoor dat de adrenaline wordt afgebroken en dat de energie weer kan stromen, de kou verlaat het lichaam.

Een verstopte Amygdala

Onze hersenen reageren ook op de shock. De amygdala die onder normale omstandigheden alle informatie filtert voordat het doorgegeven wordt wat belangrijk is voor je, raakt vol en verstopt met de angstige beelden. Simpel gezegd: je werkgeheugen zit vol. Er kan niets meer bij. Symptomen: slecht slapen, alles vergeten, geen ruimte hebben voor anderen, niet kunnen concentreren, geen focus. Zo durfde ik niet verder dan Bolsward te rijden, vergat alles, maakte dubbele afspraken, vroeg Rens tienmaal hetzelfde en hoorde het antwoord niet en het niet slapen maakte het niet makkelijker.

Een EMDR-sessie ruimt de amygdala op en zorgt ervoor dat deze schokkende gebeurtenissen zich niet vastzetten in ons geheugen. Deze therapie is ontwikkeld (of eigenlijk ontdekt) voor enkelvoudige trauma’s. Voor meervoudige trauma’s kan het ook werken, maar dan wordt er laagje voor laagje afgeschraapt en kunnen er dieperliggende wonden vrijkomen tijdens de sessies. Zelf zou ik niet voor deze therapie kiezen bij meervoudige en complexe trauma’s.

In 2000 zag mijn zoon Pim de vuurwerkramp in Enschede op televisie. Hij was vijf en de beelden bleven bij hem. Hij kon niet slapen, was verlamd van angst, had paniekaanvallen en als hij sliep nachtmerries. EMDR was net geïntroduceerd in Nederland door Ad de Jongh en ‘toevallig’ schreef ik een boek met zijn vrouw. Kom eens langs, zei hij . En in één sessie was Pim van zijn angsten af. Het was magisch. Pim maakte een tekening vol vuur, vlammen en dode mensen. Ad trommelde op zijn handen en liet hem weer tekenen. Al snel verscheen er een sjofel, een tractor en een huis. De vlammen waren weg, er was weer opbouw. Ad leerde het aan mij en bij alle kleine en grote angsten trommelden Pim en ik ruimte in zijn hoofd.

Healingen

Zaterdag ontving ik een diepe healing van Marc Dekker die me weer verbond met de aarde en mijn vuur. Ik ben gaan sjouwen met hout en puin en voelde hoe er rust kwam in mijn lijf. Zondag ontving ik een EMDR- sessie van Barbara Marie Louise via de telefoon. Overigens ging die sessie ook veel dieper en bracht het afgesplitste geschrokken deel in mij weer terug.

Daarnaast ook nog drie dagen klankhealing op afstand van Elly van Keulen Zo dankbaar voor alle steun!

Je bent er weer, zei Rens vanmorgen.

Ja, ik ben er weer. Niet om deze gebeurtenis weg te poetsen, maar om ruim en met levensvreugde alle lagen te kunnen leven en te helen. En ook gewoon de boodschappen te kunnen doen en weer sessies te geven.

Enneh… mijn pissigheid over die kortzichtige projecties brengt ook weer leuke helderheid. Dan hoor ik mijn moeder: ‘dat gegraaf altijd: dat doen mensen met problemen. Die heb jij niet… niet zeuren maar doorbijten.’

Fijn om die overtuigingen los te laten.

Dus dank ; )

Delen is vermenigvuldigen... Graag!
Facebooktwitterlinkedinmail

4 gedachten aan “Over schok, trauma’s en therapieën…”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *