Helende relaties – scherven

Zij heeft voor een veilige man gekozen, nooit meer zo’n man die over haar fysieke grenzen gaat. Ook geen man meer die met andere vrouwen vrijt en haar verlaat. Beter haar hart en schoot op slot dan weer die hartverscheurende pijn.

Hij is er voor haar. Zoals hij er ook altijd voor zijn moeder was, die hem niet zag, hem misschien emotioneel mishandelde omdat ze zelf op slot zat door trauma’s, doorgegeven van generatie op generatie. Ja, hij vrijt met zijn vrouw, voelt zich verbonden met haar, maar ook zijn hart zit op slot. Zijn hart openen zou te veel pijn doen, ook hij koos voor een ‘veilige’ vrouw.

Jaren gaat dat goed. Hij zorgt en doet en regelt. Zij volgt en doet haar ding. Mooie kinderen, mooi huis, mooi leven… Haar levensenergie dooft langzaam. Zij wordt harder, onaardiger, snauweriger, ontevredener. Hij werkt nog harder om haar te dienen, uit liefde. Weet niet hoe haar te bereiken. Denkt dat het wel goed komt, na de verbouwing, na de verhuizing, na de …

Diep in haar gaat het wringen, schuren, pijn doen. Een verlangen duikt op die ze niet kan duiden. Ze voelt afkeer als hij haar aanraakt. Haar gekrenktheid wordt woede die ze eerst op zichzelf richt, dan op haar ouders, omgeving, haar veilige man en op haar hele leven.

Een prins komt langs. Hij kust haar, ze wordt wakker en geeft zich helemaal over. Ze gaat vreemd, maar is misschien voor het eerst van haar leven trouw aan haar zelf.

Nu zitten de man en de vrouw bij mij tussen de scherven van hun relatie en durven daar onder te duiken. Elkaars pijn te zien, heel voorzichtig elkaars handen vast te houden, eigenaar te zijn van al dat verdriet, soms uitschietend in boosheid naar de ander en dan toch weer te durven buigen voor hun liefde. Heel voorzichtig het hart openend, kwetsbaar, klein. Heel voorzichtig stroomt de levensenergie weer.

Zo moedig om dit aan te gaan. Voor henzelf, de relatie, hun kinderen, de wereld. Stapje voor stapje, man voor man, vrouw voor vrouw, relatie voor relatie.

  • wanneer ik een concreet voorbeeld beschrijf uit mijn praktijk, vraag ik altijd toestemming tot plaatsing aan betrokkenen, ook al is het geanonimiseerd.

#liefdeintovervloed

Delen is vermenigvuldigen... Graag!
Facebooktwitterlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *