Over de functies van emoties

De weg van Leven in Tovervloed, of dat nu in je onderneming, in je relatie, je gezondheid is, is een weg waarin je alles leeft. Regelmatig kom ik toch de verwachting tegen (de hoop ; ) dat het een heppiedepeppie bestaan is, waarin je zwevend je verlichting viert. Dat je elke dag met een zalige glimlach wakker wordt, je eens lekker uitrekt, huppelend je gezonde smoothie naar binnen werkt en met een open hart blij de wereld tegemoet treedt.

Om elke dag zo op te staan en elk moment blij te zijn, is onbereikbaar, al zijn er duizenden jubelcoaches die dat wel beweren. Het is zelfs ongelooflijk ongezond om zo te willen leven. Álle emoties zijn belangrijk en hebben een functie. Hoe bijzonder is het eigenlijk of liever bizar, dat we van de vier basisemoties Bang, Boos, Blij en Bedroefd, maar één als positief bestempelen.

‘ophouden met huilen, zo erg is het niet…’

‘ga maar naar je kamer en kom maar terug als je vrolijk bent…’

‘stel je niet aan… daar hoef je niet bang voor te zijn…’

Emotie = Energy in motion

Emotie betekent ‘Energy in motion’ en het is juist de bedoeling dat je alle emoties voelt en de energie laat stromen. Ze helpen je je bestemming te vinden en te leven.

Wanneer je de emotie wegdrukt, niet voelt dan zal het op een andere manier er uit komen. Zo mochten jongetjes meer boos zijn dan meisjes en meisjes mochten eerder verdrietig zijn. Hierdoor huilen volwassen vrouwen wanneer ze boos zijn en worden mannen boos als zij verdrietig zijn. Emoties maskeren dan een andere emotie. Mannen schrikken van de tranen van vrouwen, want zij vertalen dit als verdrietig. Vrouwen reageren bang of boos op de boosheid van mannen in plaats van hen uit te nodigen hun verdriet te voelen. (Ja, dit is heel kort door de bocht en zeer generaliserend…).

De energie stagneert, bevriest, als emoties helemaal niet gevoeld mogen worden, laat staan geuit. Dit kan een begin zijn van ziekten. Zo kunnen ontstekingen een gevolg zijn van naar binnen geslagen boosheid, niet gehuild verdriet een depressie veroorzaken en chronische darmziektes kunnen hun oorsprong hebben in niet gevoelde angst.

‘Luister naar het fluisteren van je lichaam, voordat het gaat schreeuwen’

Elke emotie start klein, geeft jou een duwtje om te luisteren. Doe je dit niet, dan wordt de emotie groter en kan doorslaan naar de destructieve kant. Woede, blokkerende angst, depressie of zo euforisch dat het manisch wordt. Op zich geen enkel probleem als dit kortdurend is. Je kunt pas balans vinden als je de uitersten kent.

Boos, blij, bang en bedroefd

Boosheid is om je aan de ene kant je grenzen te laten voelen, NEE te zeggen en aan de andere kant jezelf in de wereld te zetten, jouw JA te leven. Boosheid is levenskracht.

Blijheid is de richtingaanwijzer vanuit je hart. Volg het spoor, hier wil je meer van. Wanneer het niet geworteld is in jouw basis, dan kan het euforisch worden. Alsof mensen een beetje zweven en niet meer in deze wereld zijn. Spirituele bypass kan zich voordoen.

Bang is een waarschuwingssignaal dat je op moet letten. Het maakt je alert. Daar waar de angst is, is avontuur. Jouw onzekerheid vertelt je dat je aan de grens van je comfortzone zit. Het laat je groeien en ook verstandig met risico’s om te gaan.

Bedroefd laat je de teleurstellingen in het leven voelen. Het laat je huilen, laat je rouwen, laat je liefde voelen. Tranen stromen om je cellen schoon te maken. Stop je al jaren je tranen weg, dan gaan ze vast zitten en noemen we het een depressie. Het woord zegt het al: ‘dat wat je onderdrukt’.

Leven, ondernemen en liefde in Tovervloed nodigt je uit om de rijkdom van jouw emoties te onderzoeken, hun signalen te lezen en ze te leven. Dan komt er een basis in je van ‘vreugde’.

Je springt dan vreugdevol uit bed, hoe bang, boos, blij of bedroefd je ook bent.

En dat is leven in tovervloed

Delen is vermenigvuldigen... Graag!
Facebooktwitterlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *